Menu
Boekreview

Boekreview: Het obstakel is de weg – Ryan Holiday

Voordat ik Breakup Bootcamp van Amy Chan las, was ik al bezig in dit boek: Het obstakel is de weg, geschreven door Ryan Holiday. Toen ik Breakup Bootcamp uitgelezen had, ging ik verder in dit boek. En nu is het uit. Benieuwd wat ik van dit boek vond? Je vindt mijn mening in deze nieuwe blogpost.

In mijn boekenkast vind je best een hoop boeken die ik nog moet lezen. ‘Het obstakel is de weg‘ was daar een van. Ik weet niet precies waarom ik dit boek koos uit alle boeken die ik heb staan, maar toen ik begon te lezen sprak het me meteen aan. Ik zat snel in het boek en het leest makkelijk weg. Zonder dat ik het door had was ik al snel 20 of 30 pagina’s bezig.

Het obstakel is de weg‘ gaat over het omgaan met obstakels in het leven. Onder de titel staat: klassieke principes om van tegenslagen kansen te maken. Ryan Holiday laat aan de hand van de stoïcijnse filosofie zien dat dat wat je pad blokkeert in werkelijkheid een nieuw en beter pad opent.

Het boek geeft nieuwe inzichten over hoe je met problemen om kan gaan. Meer nog, hoe je je houding ten opzichte van problemen verbeterd. Dat is werkelijk de essentie van het boek. Het is een praktische handleiding van Stoïcisme.

Wat is het Stoïcisme?

Van alle filosofieën, overtuigingen, en geloven zijn er slechts een paar die echt praktisch zijn. Dat wil zeggen: het helpt mensen in de praktijk met hun problemen, en is niet alleen voor de schoolbanken bedoeld. Wat een praktische filosofie behandelt zijn vragen zoals: Hoe moeten we ons gedragen in moeilijke omstandigheden? Wat is belangrijk in het leven, en wat niet? Wat zorgt voor geluk, en hoe kunnen we ons gelukkig voelen?

Eén van de meest invloedrijke praktische filosofieën is het stoïcisme. Origineel opgericht door Zeno van Citium rond 300 v.Chr., groeide het stoïcisme uit tot een van de belangrijkste filosofische stromingen in het Romeinse rijk.

De stoïcijnen waren een diverse groep: van keizer Marcus Aurelius, de machtigste man op aarde, tot Epictetus, geboren als een slaaf. De andere bekende stoïcijn is Seneca, een rijk en succesvol staatsman die later in zijn leven leraar van keizer Nero werd.

Deel 1: Waarnemen

Het boek bestaat uit drie delen, het eerste deel is ‘waarnemen’. Misschien wel dé belangrijkste les van het stoïcisme is dat er niet zoiets bestaat als ‘goed’ of ‘slecht’. Alles in het leven is slechts een waarneming. Deze waarnemingen worden gevormd door een individu, en zullen dus ook verschillen per persoon. Iemand met een andere levensvisie, achtergrond, ideeën, of houding zal dan ook een andere interpretatie van dezelfde waarneming hebben.

De realisatie dat een waarneming gevormd wordt binnenin jezelf kan een enorme opluchting zijn. Als jij namelijk iets waarneemt en concludeert dat het slecht is, kun je met hetzelfde gemak ook bepalen dat het goed is.

Stel je voor dat je op je werk ontslagen wordt. Is dit slecht of goed? De stoïcijn zal zeggen: ‘geen van beiden’. Wat er gebeurt is neutraal, maar jouw gedachten en houding tegenover deze neutrale gebeurtenis maakt het goed of slecht. Als je ontslagen wordt kun je ervoor kiezen om dit als slecht te bestempelen. Je kunt er ook voor kiezen om dit als iets goeds te zien. Misschien biedt dit je nu de kans om toch voor jezelf te beginnen, of eindelijk die carrièreswitch te maken. Dus: niets is uit zichzelf goed of slecht, maar het zijn onze gedachtes en interpretaties die het zo maken.

Deel 2: Handelen

War is handelen? Handelen kan en doet iedereen, maar juist handelen niet. Het gaat erom dat je gericht handelt, alles moet worden gedaan in dienst van het geheel. Stap voor stap, daad na daad ontmantelen we de obstakels die zich voor ons bevinden. Met volharding en flexibiliteit handelen we om zo onze doelen te bereiken. Onze handelingen en beslissingen bepalen wie we zijn. Daarom moeten we er zeker van zijn dat we weloverwogen, doortastend en volhardend handelen. Dus niet: niet nadenken, uitvluchten zoeken of hulp aan anderen vragen.

Als waarnemingen en interpretaties de ene kant zijn, dan vormen acties en daden de andere. Een ander belangrijk onderdeel van het stoïcisme is dan ook het onderscheid maken tussen zaken waar je geen controle op hebt, en zaken waar je wel controle op hebt. Dit lijkt simpel, en dat is het eigenlijk ook, maar in de praktijk is het niet altijd even gemakkelijk.

“Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.”

– Epictetus

Neem bijvoorbeeld het opkomen van de zon. Hebben we hier invloed op? Kunnen we op een of andere manier de zon eerder laten opkomen, of ervoor zorgen dat de zon niet op komt? Nee. Over het opkomen van de zon hebben wij geen invloed. Dus waarom zouden we er ons druk om maken?

Deel 3: De Wil

Wat is de wil? De wil is onze innerlijke kracht, die nooit kan worden beïnvloed door de buitenwereld. Als handelen is wat we doen als we nog wat macht over onze situatie hebben, is de wil dat waarvan we afhankelijk zijn als de macht volledig is verdwenen.

We moeten ons voorbereiden op tegenslag en chaos, we moeten leren dingen te aanvaarden en opgewekt te blijven, zelfs in donkere tijden. Mensen denken te vaak dat de wil is hoe graag we iets willen. Terwijl in werkelijkheid de wil meer te maken heeft met ‘jezelf overgeven aan’ dan met kracht. Echte wil is kalme nederigheid, veerkrachtigheid en flexibiliteit. De andere soort ‘wil’ is zwakheid vermomd als opschepperij en ambitie. Kijk maar eens welke het het langst volhoudt bij moeilijke obstakels.

“Where one person sees a crisis, another can see opportunity. Where one is blinded by success, another sees reality with ruthless objectivity. Where one loses control of emotions, another can remain calm.”

Waarom zou je dit boek willen lezen?

Het heeft direct impact op mijn leven en op hoe ik tegenover uitdagingen en problemen sta. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vanuit mijzelf op veel vlakken al redelijk zo denk. Ik maak me niet snel zorgen over dingen waar ik geen controle over heb en stress me zelden ergens om. Toch heeft dit boek me meer bewust gemaakt.

  • Het geeft je inzichten over hoe je met problemen om kan gaan.
  • Het laat je zien waarom en hoe wijzelf bepalen hoe we tegenover gebeurtenissen en situaties staan.
  • Je krijgt de kans om verantwoordelijkheid over je leven te nemen.
  • Obstakels zijn geen obstakels meer, maar meer treden naar een hoger niveau.
  • Prachtige en praktische benaderingen om het leven makkelijker en effectiever te beleven.
  • Minder zorgen, stress en overdenken. Meer leven en genieten.
  • Het helpt je bij situaties waarin je je normaal gesproken overweldigt voelt..

Buiten het feit dat de inhoud mij ontzettend boeit, is het boek ook nog eens heel prettig geschreven. Door de kort maar krachtige hoofdstukken leest het makkelijk weg. Als je weinig tijd hebt om te lezen, dan biedt deze schrijfwijze een uitkomst omdat je gemakkelijk tussendoor het boek even kan pakken, een paar bladzijdes kan lezen en het vervolgens weer wegleggen. Door de hoeveelheid aan bruikbare informatie merk ik nu dat het goed is om het boek nog een keer te lezen. Op die manier kan ik alle inzichten en praktische adviezen makkelijker toepassen.

Wil jij ook leren hoe je makkelijker met problemen omgaat? Heb je er zin in om het leven en al zijn uitdagingen en obstakels met volle moed tegemoet te komen? Dan is dit een fijn boek voor jou. Bestel het via deze link bij Bol.com. Bedankt voor het lezen.

No Comments

    Leave a Reply